Zajímavosti ze světa tónování autoskel

Nespokojíte se jen s povrchním popisem? Hledáte maximum informaci než se rozhodnete jaké autofólie a od které firmy? Vítejte na naší webowé stránce! Najdete zde mnoho zajímavých informaci o historii, výrobě a instalaci moderních protislunečních autofólií. Navštivte sekci o autofóliích. Máte otázku, na kterou jste zde nenašli odpověď? Nebojte se a zavolejte nám, rádi vám vše zodpovíme na
tel. 777 120 130

Údržba a péče o autofólie

Údržba a péče o autofólie

Vhodným ošetřováním autofólií lze zásadním způsobem prodloužij jejich životnost a zajistit si tak nerušený výhled z vozu.

V zásadě existují tři hlavní faktory které se podílejí na stárnutí autofólií způsobují ztrátu původních optických a tepelněizolačních vlastností.

- Sluneční záření a především paprsky v UV spektru

- Chemické látky které mohou narušit autofólie

- Mechanické opotřebení autofólie

 

Sluneční záření všeobecně způsobuje degradaci a ztrátu pružnosti ( křehnutí ) výrobků z úmělých hmot. Dále může docházet u nekvalitních fólií ke ztrátě původní tmavosti vlivem nestálosti barviva. Výrobci kvalitních autofólií nejčastěji zvyšují odolnost proti slunečnímu záření kvalitním UV filtrem. Použitím kvalitních materiálů které jsou sami o sobě odolnější a nakonec k zatmavení fólie je použita metoda pokovení. UV filtr zajistí nejnižší možnou intenzitu UV záření kterému je vystavena autofólie. UV filtr je obsažen nejčastěji ve vrstvě lepidla. Pod pojmem kvalitní materiály se rozumí takové druhy plastu, které jsou vůči slunečnímu záření co nejvíce odolné při zachování rozumného poměru k ceně a dalším vlastnostem nutným k danému použití. V poslední řadě je zde metoda zatmavení. Autofólie SunTek používají pokovení, které zaručuje v podstatě neomezenou barvystálost.

Odolnost vůči vlivu chemických látek je též na velmi vysoké úrovni a pouze nejlevnější autofólie bez homologace jsou z tohoto hlediska nevyhovující. Většina kvalitních výrobků od předních značek jsou odolná vůči všem běžným látkám ( benzín, líh, atd. ). Vyjímku tovoří čpavek, který je vyjímečně obsažen v některých čistících přípravcích, např. aktivní pěny ve spreji. Dále je doporučeno zabránit styku autofólií s organickými rozpouštědly, žíravinami a dalšími leptavými látkami.

Mechanické opotřebení je ze všech vlivů nejvíce ovlivnitelné majitelem vozu. Volba vhodných čistících přípravků a péče o vozidlo může výrazně prodloužit životnost autofólií. Pro čištění oken zevnitř tedy v podstatě pro čištění autofólií je ideální použít měkký papírový ubrousek případně podobný výrobek na jedno použití. V případě opakovaného použití hadříku nebo jiné textílie hrozí riziko poškrábání vlivem nečistot ( zrnka písku a prachu ). Vhodné je taktéž použít přípravek nejlépe na bázi alkoholu. V podstatě jakýkoliv běžný čistič skel, Nikdy nečistěte autofólie jen na sucho, zvyšuje se riziko poškrábání. U stahovacích oken je vhodné při šičtění samotných skel také zkontrolovat zda není znečištěna také gumová lišta ( sametka ) vymezující spráru mezi oknem a polstrováním dveří, často se může stát, že v ní uvízne zrnko písku a na fólií se postupně opakovaným stahováním vytvoří svislá linka. Autofólie SunTek mají ochranou vrstvu, která brání mechanickému poškození při běžném provozu, ovšem vždy je třeba dbát opatrnosti při údržbě a také například při nakládání objemějšího nákladu, případně při manipulaci s dětskými autosedačkami a podobně.

Lze říci, že při dnešní kvalitě autofólií a běžnému použití vozu jsou autofólie jednorázovou záležitostí, která pokryje celou životnost vozu. Naše firma jako důkaz kvality poskytuje jak na materiál tak na provedenou instalaci záruku 10 let.

 

Související články:

Historie a vývoj autofólií

Technologie výroby protislunečních autofólií

Optimální odstín autofólie

Ministerstvo dopravy a autofólie

VWS - Vinyl Wraping System - kompletní změna barvy vozu

Přehřátí organismu - ztráta koncentrace

Profesionální instalace autofólií

 

návrat na domovskou stránku

Publikováno: 02. 11. 2010

 
Telefon: 777 120 130

tvorba www stránek emocio